Poema de recapte

© Jaume Figuera
Espai escènic, creació i direcció teatral: Jaume Figuera
Composició i direcció musical: Carles Santos
Capgrossos guinovartians: Marielena Roqué
Falç pinzell amb ce trencada i Mural: Jaume Figuera
Fotografia del Mural: Albert Malet
Impressió del Mural: Grupo Consist SA
Realització de les lletres: Serafina Balasch i Gerardo García
Interpretació teatral: Joan Brils, Albert Malet, Xavier Burgués, Xavier Torres, Miquel Marsol, Josep Ma Martí, Laia Torres, Jose Figuera, Tahïs López, Íngrid Giménez, Josep Ma Balasch, Adolfo P. Ranz, Fàtima Puig, Sílvia Fernàndez, Meritxell Gra, Estela Sànchez, Laia Farràs, Albert Rúbies, Aida Perucho, Marta Canes i Jordi Villalba
Direcció de la coreografia: Montse Colomé
Interpretació musical: Cobla Jovenívola, Cobla Quatre Vents i Cobla Riella d'Agramunt i Jordi Burgos (Percussió)
Coordinació musical: Dolrs Ricart i Ricard Bertran
Construccions metàl·liques: Ferreria Raül i Magí Galceran
Mecanismes: Tonet Miralles i Ramon Lluch
Vestuari i utillatge: Maria Codorniu i Marta Figuera
Producció teatral i muntatge escenogràfic: Companyia Teatredetics
Agraïments: Fundació Espai Guinovart, Companyia Carles Santos, Ajuntament d’Agramunt, Grupo Consist SA, Ràdio Sió, Miquel Figuera,Torrons Roig i Indústries Jové Balasch SL
brochure image
brochure image
brochure image
Poema de recapte amb simfonia de samfaina. De Tnumarga a Guinovart, pinzell del poble, obrer de l’art
És un petit espectacle poèticovisual ideat per Jaume Figuera en homenatge a Josep Guinovart, Fill de Tnumarga (topònim invertit d’Agramunt), amb motiu del primer aniversari de la mort del pintor. Un espectacle produït i interpretat per la Companyia Teatredetics en col·laboració amb la Companyia Carles Santos i l’acompanyament musical de les cobles Jovenívola, Quatre Vents i Riella d’Agramunt.
logo mammut
És un petit homenatge a Josep Guinovart i la seva obra, amb la qual ens sentim més que honorats: pel seu valor estètic i cultural, per la seva dimensió ètica i social, pel seu compromís amb la Natura i el seu lligam a la terra de Tnumarga, amb els seus camps, que canvien de fesomia i de colors en funció de l’època de l’any, i la seva gastronomia, basada en els productes de la terra, el pebrot, l'albergínia, l'oli, la farina i el blat; i també el seu vincle amb el mar, representat amb l'arengada i la sal, l'horitzó, l'infinit, la pau i el pinzell sucat de color blau.
responsive priview
L'espectacle es dividí en dues parts. La primera era una acció itinerant que s’iniciava a l'exterior de l'Espai Guinovart amb quatre actors i quatre actrius que portaven a l’espatlla el pes i tota la càrrega simbòlica d’un tronc d'uns 9 metres de llarg, seguits d’un actor que duia un gran pinzell en forma de falç; la resta, sis per banda, custodiaven el tronc i la Falç pinzell abillats amb els dotze Caps de personatges guinovartians creats per Mariaelena Roqué, mentre avançaven junts seguint el ritme de la música de Carles Santos, precedits pels 25 músics que anaven al davant en representació de les tres cobles d’Agramunt. La segona part es desenvolupà a la Plaça Major, l'Era, on es representà la plantada del tronc o pal de paller com a element central.
La gallina o el gall que fins fa ben poc es penjaven al capdamunt del pal en els jocs de cucanyes, els quals evocaven ritus i celebracions paganes d’origen ancestral, foren substituïts per un pinzell en forma de falç.
Direcció teatral / infinitament agraïts